Vijesti i zanimljivosti

Televizija
Emisija o gluhima
 U Hrvatskoj zivi 12 tisuća osoba oštećena sluha koje se zbog nedostatka tumača i mnoštva predrasuda vrlo teško školuju i jos teže pronalaze stalno zaposlenje.
U emisiji Res publica - Normalan zivot, koja ce biti posvećena osobama oštećena sluha, u utorak 22. ožujka u 12 sati 45 minuta na Drugom programu HTV-a, pogledajte koji trgovci uvoze jeftina slušna pomagala koja im drzava plaća i do šest puta više od nabavne cijene.
Ovo je kontakt emisija u koju se uzivo telefonom mogu javljati zainteresirani gledatelji. Kako je emisija posvećena osobama oštećena sluha, voditelj emisije, g. Mladen Iličković, je zamolio da se ova obavijest proslijedi svim osobama oštećena sluha prije emisije, kako biste mogli postaviti pitanja na koja želite dobiti odgovor u emisiji.
Pitanja možete poslati na e-mail:mladen.ilickovic@hrt.hr ili na fax 01 634 3962 do ponedjeljka 21. ozujka, a najkasnije do utorka ujutro, 22. ožujka.
Molimo vas da ovu poruku proslijedite što većem broju osoba oštećena sluha.
Zorana Uzelac

Sport
Rukometaši zlatni!
Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih je osvojila zlatnu medalju na 20. olimpijskim igrama gluhih 2005. u Melbourneu, Australija.

U finalnoj utakmici održanoj u petak 14.01.2005., naši reprezentativci su svladali reprezentaciju Sjedinjenih američkih država sa 43:26 i tako obranili zlatno odličje s 19. olimpijskih igara gluhih 2001. u Rimu, Italija.
(Preuzeto s web stranice
Hrvatskog športskog saveza gluhih)

Kohlearna implantacija
Novi sluh
Bliži se 20-a godišnjica datumu kada sam oboljela od meningitisa i ostala gotovo potpuno gluha. Drago mi je da tu jubilarnu brojku mogu obilježiti kratkim zapisom o sadašnjem stanju mojega sluha. Do prije 10 mjeseci nisam imala nikakve nade da će mi se sluh poboljšati, to sam se jedino usudila priželjkivati za svoj vid (kratkovidna sam). Saznanje da je umjetna pušnica dostupna bez ikakve novčane naknade ulila je nadu..
Pročitajte cijeli članak
. Petra Podhorsky Lončarić

Kohlearna implantacija
Psihološke implikacije kohlearne implantacije
Medicinsko patološki pristup gluhoći gleda na gluhoću kao na patologiju. Različitost gluhih osoba u usporedbi s čujućom populacijom smatra se devijacijom. Glavni predstavnik patološke teorije gluhoće u psihologiji je Myklebust (1964) koji je smatrao da gluhoća negativno utječe na kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj, govor, jezik i pismenost. Takvi su stavovi odbačeni u suvremenoj psihologiji.
Pročitajte cijeli članak
. V.I.


Gluhi i glazba
Gluhi đaci osjećaju glazbu
U bilo kojoj drugoj publici bilo bi nepristojno govoriti.
Ali ne tijekom ove izvedbe i ne u ovoj publici. Osnovnoškolci škole za Gluhe u Oregonu bilo su u uzbuđeni zbog vibracija zvukova ritmičke sekcije. Dok su mladi iz Kršćanske škole Akademije u Salemu pucketali, tapkali i kuckali na svojim instrumentima dječje ruke i lica izražavala su njihovu uzbuđenje.
S prvim udarcem na bas bubnju široki osmjesi raširili su se na mladim dječjim licima. Stavili su svoje ruke na binu kako bi što bolje osjetili vibracije timpana, cimbala, zvonaca i doboša koji su bili pred njima.
Pročitajte cijeli članak. J.B.


Obrazovanje gluhih
Iako po novinama često čitamo da je za kvalitetu života gluhe djece važno slušanje koje omogućuje kohlearni implantat, smatramo da je od toga puno vašnije dobro obrazovanje. Našalost, većina gluhih nakon najmanje 12 godina školovanja, a često i više jer pohađaju vrtiće, napušta školu polupismena. U prosjeku, razina njihove pismenosti odgovara dobi djeteta od 8 - 9 godina! Kako to objasniti?
Pročitajte cijeli članak.

Gluhi u TV serijama
Hitna služba razvija svijest
Ako pratite seriju "Hitna slušba" gledali ste epizodu u kojoj je otkriveno da je sin dr. Petera Bentona gluh.
Dobro znamo da ono što vidimo na televiziji često utječe na naše mišljenje o nečem što dovoljno ne poznajemo. Scenaristima popularne serije koju gledamo na TV programu sigurno nije bilo lako. Kako prikazati gluhoću, a da ljudi ne pomisle da ono što vide vrijedi za sve gluhe ljude? Mediji imaju jak utjecaj na javno mišljenje - a ne postoji prikaz gluhoće koji bi objedinio sve različitosti koje postoje u zajednici gluhih. "Hitna služba" dobila je 1996. godine nagradu za najbolju TV seriju. Ovo je vjerojatno prvi put da se o gluhoći u nekoj televizijskoj seriji govori kroz duši vremenski period...
Pročitajte cijeli članak
. V.I.


Tumači za gluhe
Hoćemo li jednoga dana morati s tumačem i k mesaru?
Jesu li tu da nas povezuju sa svijetom ili da nas izoliraju od njega?
Ništa bez tumača š makar imao pet diploma!
Darko, moj gluhi prijatelj, intelektualac više klase, sa sveučilišnom diplomom š pozvan je nedavno na sud kao stranka u nevažnoj građanskoj parnici. Ali sudac, čim je vidio da se radi o gluhom čovjeku, kazao je:
"Morate doći s ovlaštenim tumačem za gluhe!"
"Ali, gospodine suče, meni tumač nije potreban: znam govoriti, čitati mogu sam izložiti stvar i odgovarati na vaše pitanja, makar i napisana. Nisam neškolovan, imam sveučilišnu diplomu...ť
"Mošete vi imati pet diploma, svejedno morate imati tumača i gotovo!"...
Pročitajte cijeli članak
. A.š.


Princeza Diana i Gluhi
Princeza Diana
Princeza Diana - pokrovitelj Saveza gluhih Velike Britanije
Nakon smrti princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine, sve novine svijeta bile su pune članaka o njezinoj humanosti, velikom srcu i osjećajima za potlačene. Neki su smatrali da je sve to prenapuhano i zgrašali se nad usporedbom princeze sa "sveticom". Ipak, izgleda da je za gluhe bila baš to. Naime, pokojna princeza Diana bila je pokrovitelj Saveza gluhih Velike Britanije od 1983. do 1996. godine. Iako bi mnogi spremno pretpostavili da je bila samo figura, koja nikad nije ni upoznala gluhog čovjeka, to nije točno. Njezine aktivnosti i javni nastupi doveli su do potpuno novog gledanja javnosti na zajednicu gluhih i znakovni jezik u Velikoj Britaniji....
 Pročitajte cijeli članak.
V.I.

Arhiva vijesti

Vrh stranice