Vijesti


Iz hrvatskog tiska
Opremanje novih prostorija Saveza gluhih Zagreb
Gluhi traže dobročinitelje za opremanje novih prostorija
Novi prostor, koji je stajao 2,7 milijuna kuna, imat će oko 500 prostornih metara, ali ga treba urediti i opremiti namještajem
Zagrebački Savez gluhih i nagluhih osoba početkom ožujka uselit će u obnovljene prostorije u dvorištu Ulice kneza Mislava 7. Nakon osmogodišnjeg spora zbog građevne dozvole sa susjedima, koji je riješen u korist Saveza, nekadašnjih 150 prostornih metara s proširenim prizemljem i nadograđenim prvim katom u konačnici će se utrostručiti. Uz klupske prostorije gluhih i nagluhih u prizemlju, pristupačne i osobama s invaliditetom, na katu će biti razne radionice, sobe za osposobljavanje, edukaciju i kreativne aktivnosti članova. No, ukoliko njihove potrebe ne prepoznaju donatori, oko 830 registriranih članova uselit će u gole zidove.
Više na web stranici Večernjeg lista - html ili pdf (slika i tekst preuzeti iz online izdanja Večernjeg lista).


Novi prilozi
Na sreću, nismo dugo čekali na nove priloge. Prof. Vesna Ivasović, psiholog u školi za gluhu djecu "Slava Raškaj", Zagreb, piše o upotrebi znakovnog jezika u školama za gluhe: "U tom pogledu pretekla nas je davno Slovenija (u kojoj je znakovi jezik službeno priznat kao jezik manjine), a od nedavno čak i Srbija i Crna Gora.... Srbija brže ulazi u Europsku Uniju nego Hrvatska, poštujući preporuke Vijeća Europe."
Pročitajte također članak o gluhim ljudima koji su promijenili svijet, intervju s Malcolmom Bruceom, članom vijeća Europe koji se bori  za zaštitu znakovnog jezika, te članak o zaštiti znakovnog jezika.


Iz gluhog ugla
Stari, dobri Žic (za manje upućene: Andrija Žic, dipl. pravnik i najmarljiviji suradnik CroDeafWeba)! Britak i jezgrovit kao i uvijek, komentira stvari i događaje koji imaju veze s Gluhima, ali i cijelim društvom. Na žalost, većina komentara su opravdane kritike događaja u Hrvatskoj kojih bi se trebali sramiti. Uvjerite se i sami: Žicovi prilozi. Još kad bi se i ostali (osobito mladi) poveli za Žicovim primjerom i poslali svoje komentare...


Sretna Nova uz nove tekstove!
Angel i Karmelo Naumovski
Nadam se da ste lijepo proslavili Novu Godinu i da ste spremni na nove izazove u 2004-oj. Pred kraj prošle godine Angel, Dubravka, Karmelo i Jerko našli su se u Hollywoodu na snimanju - znakova! Za sada ćemo Vas držati u neizvjesnosti o čemu je točno riječ, a u međuvremenu čitajte nove tekstove. Hvala Angelu i Žicu (u pripremi), a ostalima još jednom upućujemo poziva na suradnju. Čitajte, pišite, komentirajte: neka se čuje i Vaš glas - vidi Vaš znak!

 


Natrag

Arhiva vijesti (dalje)

Vrh stranice