Kohlearna implantacija -
da ili ne?

Andrija Žic

"IZLAZAK IZ SVIJETA TIŠINE…" najavljuju nam novine (Večernji list, 28.X.). Oni među nama koji imaju malo duže sjećanje pamte da su posve jednaki naslovi gluhe uzbuđivali prije više od 30 godina. Kako se tada nikome nije vratio sluh, ovog puta bit ćemo oprezniji…

Novinari pišu o "umjetnoj pužnici", što je (efektna) besmislica, jer radi se zapravo o žici usađenoj u pužnicu, neke vrste "by-passu" kojim električni signali iz vanjskog aparata putuju ka slušnom živcu. Novine tumače kako je operacija vrlo složena, zahtjevna i "obavlja se u svjetskim klinikama tek nekoliko godina" - što nije točno, jer su prve implantacije učinjene još prije tridesetak godina i dosad je operirano oko 15000 ljudi, pa čak su se na obližnjem Balkanu (na VMA u Beogradu) već prije desetak godina hvalili prvim pokušajima. - Danas je to delikatna, ali rutinska operacija, s minimalnim (5%) rizikom komplikacija. Dan-dva nakon operacije pacijenti već hodaju okolo i (kao npr. predsjednik organizacije ogluhnulih ALDA u Americi) drže govore na svojim skupštinama…

Sam implantat, odnosno aparat koji se ugrađuje (iz uvoza, dakako!), u novinama se gotovo ne spominje, iako je barem jednako značajan za rezultate pothvata kao i sama operacija.

Kohlerana implantacija predmet je oštrih sukoba organizacija gluhih i medicinskih krugova. Dva su specijalista dala ostavku u Znanstvenoj audiološkoj komisiji Svjetske federacije gluhih zbog tih neslaganja. Gluhi se osobito žestoko protive kohlearnoj implantaciji kod djece, a ovu operaciju odbijaju i svi "svjesni" gluhi, jer je smatraju nasrtajem na njihovo pravo da budu ono što jesu - gluhi. Organizacija nagluhih i kasno ogluhnulih imaju drugačija gledišta.

Ne bismo mogli ni željeli arbitrirati, zapravo mislimo da je odluka o operaciji stvar pojedinca, a dakako i njegovih financijskih mogućnosti. Čitali smo brojna svjedočanstva zadovoljnih i razočara nih. I naši stručnjaci, uostalom, ne kriju da ta operacija nije za svakoga, čak su im kriteriji (po novinskoj informaciji) mnogo oštriji nego u svijetu. (Neobično je stoga što je između dvojice prvih operiranih u Hrvatskoj bio gluhorođeni sedamnaestogodišnjak, koji baš ne ide u grupu kandidata s dobrom prognozom!)

Kako će se sljedećih godina sigurno i kod nas mnogo govoriti o ovoj operaciji (čitali smo već u nekim novinama apele roditelja za novčanu pomoć kako bi dijete mogli uputiti na ovu operaciju, koja će mu "vratiti sluh") izdali smo sveščić s prijevodom dokumenata koje su potpisali mjerodavni stručnjaci, a našim će gluhima i roditeljima gluhe djece pružiti najvažnije informacije o ovoj operaciji, pomoći im da shvate što od nje (ne) mogu očekivati.

Post scriptum:

Iz Večernjeg lista od 5.XII.- saznajemo o trećoj kohlearnoj implantaciji u Hrvatskoj, koja je izvedena u bolnici na Šalati. I ovog puta se čudom čudimo: operirana je 38-godišnja gluhorođena žena, kojoj je u glavu usađena sprava vrijedna 40.000 maraka, a tamo će - uvjereni smo - postati mrtav kapital!