Baš se pitam!
A Vi?

Angel Naumovski

U svibnju ove godine održan je Festival jednakih mogućnosti na Preradovićevom trgu u Zagrebu pod pokroviteljstvom grada Zagreba i Evropske komisije za poboljšanje kvalitete života i zaštitu interesa osoba s invalidnošću. Sve je organiziralo društvo osoba s paraplegijom i amputacijom (DOPA). Predstavile su se ustanove i udruge koje se bave kulturno umjetničkim programom, a među njima bili su i gluhi iz Centra za odgoj i obrazovanje «Slava Raškoj» iz Zagreba, Centra za odgoj i obrazovanje «Slava Raškoj» iz Splita, Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag, Saveza udruženja građana oštećenog sluha i govora Bosne i Hercegovine i Udruge «Kazalište, vizualne umjetnosti i kulture Gluhih – Dlan» iz Zagreba. Taj dan skupilo se na poznatom zagrebačkom Cvjetnom trgu velika grupa gluhih. I sami znate, kako se vijesti među gluhima brzo šire tako da nas je iz minute u minutu bilo sve više i više, a razgovorima nikad kraja. Između ostalog, razgovarao sam s jednim gluhim gospodinom o ovakvim manifestacijama i što one znače za gluhe, kuda nas to svrstava i spadamo li i mi u ovaj kontekst INVALIDA.

Je li nam gluhima ova riječ draga, mislimo li mi o sebi kao invalidima i svrstavamo li sebe u isti koš sa paraplegičarima, tjelesnim invalidima, slijepima, mentalno retardiranima....????

Kad nam, kao invalidnim osobama omoguće besplatni gradski prijevoz, razne beneficije, oslobođenja od plaćanja participacija i auto-cestarina, dobivanja naljepnica za parkiranje po mjestima rezerviranim za invalide, i na kraju dobivanja socijalne pomoći od nekoliko kuna (koji itekako dobro dođu)...

Sretni smo i baš nas je briga zovu li nas invalidima, a kad tražimo posao??? Uglavnom, svi mi želimo biti ravnopravni čujućima i ni pod koju cijenu ne želimo da nas svrstavaju u populaciju invalida. Dakle, odlučimo se, jesmo li ili nismo invalidi- osobe s invaliditetom!!! Hoćemo li se boriti za neke besplatne beneficije ili ćemo se boriti za naš jezik, kulturu i sve one ljepote koje nosi naša kultura - KULTURA GLUHIH. Što osobno svaki od nas može učiniti na tom planu- vjerojatno malo, a što možemo kao zajednica učiniti??? Kao ZAJEDNICA!!! Gdje smo kad se trebamo boriti za svoja prava, za svoju kulturu, graditi sve zajedno ko jedan... NEMA NAS. Svako se bavi svojim poslićima, a o «velikim» stvarima uglavnom se razgovara na ulici, po kafićima... gdje je nestalo ushićenje i želja za borbom za nas- to je sve za NAS. Za djecu koja će se roditi gluha, ili oglušiti i pitati se što su ovi prije nas radili i napravili u 100 godina postojanja??! Možemo li se pohvaliti nečim, možemo li im omogućiti i osigurati bolju budućnost??!! Ili će se kao mi rukama i nogama boriti sami za svoj komadić kruha??!!

Ne mogu se suzdržati, a da ne prokomentiram besplatne beneficije za koje se svi grabimo. I tako kad se dogodi kakva zgodna prigoda odmah će gluhe osobe doći u Savez gluhih i glasno tražiti svoja prava tj. olakšice (ne smijem spomenuti Prava Gluhih jer to apsolutno nema nikakve veze sa olakšicama, beneficijama i oslobođenjima). Posebno su zanimljivi gluhi koji odavna sebe ne smatraju gluhim osobama, koji ne dolaze u klub i ne druže se gluhima jer nemaju što s njima pričati, a u «čujućem» svijetu, navodno, dobro funkcioniraju, a evo ih u Savezu (kao muhe na govno!). Ej, dragi moji gluhi prijatelji, neprijatelji, poznanici i nepoznanici, ne brinite se, i ja se kao malo dijete veselim takvim prigodama i maksimalno ih koristim. Zašto ne??? Dobro mi dođe 15 kuna više za čokoladu (od oslobođenja cestarine Zagreb-Karlovac). Ali isto se tako pitam je li to ono što mi stvarno treba i što želim!!?? Zašto me to ipak ne čini tako zadovoljnim i sretnim? Je li to doseg nas gluhih, naš najveći domet ili se time samo zavaravamo??

Dajmo već jednom jedan drugom ruku prijateljstva, stavimo jedan drugom ruku na rame, kao nekad, i recimo zajedno: «Krenimo se boriti za sebe, za nas, za budućnost!» Učimo se samostalnosti. Možda nam onda neće biti važno da li nas svrstavaju u invalide- nejake, nemoćne, slabe (ako i glasi prijevod lat. riječi invalidus) jer znat ćemo da to nismo, a možda će se i «oni» zapitati spadamo li u tu skupinu ljudi.

E-mail Angel